Mijn verhalen

Graag deel ik jullie mijn kennis en dingen die mij bezig houden in het dagelijks leven.
Geniet ervan.

Van schrijfblokkade naar schrijven vanuit mijn hart

Blokkade

Taal, ja daar heb ik een dingetje mee, of zoals ze met een mooi woord zeggen: een blokkade op.

Als kind was ik absoluut geen uitblinker tijdens de taallessen, of het nu Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans was. Het maakte niet uit. Ik kon en kan absoluut geen woordjes uit mijn hoofd leren. Ik vond de grammaticaregels niet logisch, ik moest ze uit mijn hoofd leren. Ook de rijtjes van de Duitse naamvallen, die de meeste mensen nu nog steeds zo kunnen oplepelen, kreeg ik niet in mijn hoofd.

Daar was ik goed in
Dit was voor mij een enorme strijd tijdens mijn schooltijd en gaf me veel frustratie en vaak ook vele tranen. Vriendinnen waren heel goed in taal en begrepen niet dat dit voor mij zo moeilijk was. Om mee te kunnen komen deed ik er alles aan om het me eigen te maken. Het lukte me tot op zekere hoogte. Toen mijn Franse lerares van de havo me voor schut zette tijdens de les omdat ik een woord niet kon vertalen, ben ik na de kerstvakantie overgestapt naar natuurkunde. Ik wilde geen les hebben van iemand die zo met mensen omging. Ik was en ben namelijk iemand die veel in de praktijk oppikt en als ik de dingen eenmaal begrijp, dan beklijft het ook. Kennelijk lag mijn kwaliteit op school bij de economische vakken, daar was ik goed in.

Mijn creativiteit
Gelukkig was ik niet bang om te spreken in een vreemde taal. Tijdens mijn schooltijd haalde ik mijn cijfers omhoog tijdens mijn mondelinge spreekbeurten. Meestal blonk ik in dit deel van de les uit, terwijl mijn klasgenoten dat deden tijdens de schriftelijke proefwerken. Als ik een woord niet exact wist tijdens het mondeling, omzeilde ik het door het op een andere manier te zeggen, dus door mijn creativiteit omtrent taal in te zetten.

Taal, handen en voeten
Dit is met name gekomen doordat mijn ouders mij er vaak op uitstuurden tijdens de vakanties in het buitenland om kleine boodschappen te doen. Onderweg oefende ik dan de woordjes die mijn vader me in had ingefluisterd, zoals brood, eieren, boter, kaas etc. Eenmaal in de winkel kwam het er toch krommer uit dan ik had geoefend. En als me een vraag werd gesteld, stond ik met een mond vol tanden. Oeps, en nu? Met de zin in mijn achterhoofd van mijn ouders ‘Je hebt een Hollandse mond, handen en voeten, dus je komt er altijd uit’ kreeg ik altijd wat ik hebben wilde. Zo kwam ik trots terug met de boodschappen en werd ik creatief in het vinden van ‘woorden’ met taal, handen en voeten.

Veel gereisd
Dit heeft me ook later veel gebracht. In Spanje heb ik twee ons gehakt kunnen bestellen, terwijl de slager geen Engels sprak en ik geen Spaans. We waren allebei trots dat we elkaar begrepen en hadden de grootste lol. Nog steeds is dit een dierbare herinnering voor me. Ik heb veel gereisd over de wereld. Ik trok vele malen door India, ben in Mexico geweest en heb acht maanden in het Franse deel van Zwitserland gewerkt, terwijl ik de taal niet zo machtig was. Het lukte altijd en ik had veel plezier tijdens mijn reizen.

Hoe raak ik mijn schrijfblokkade kwijt?
Tja, waarom ging ik dan toch een schrijfworkshop volgen? In de 30 jaar dat ik nu werk heb ik veel moeten schrijven, vooral zakelijk schrijven. Hier heb ik geregeld commentaar op gehad. Het was te wollig, het was te zakelijk, het was te staccato, er zaten toch nog een paar kleine taalfouten in, etc. Dit maakte mij onzeker. Gelukkig kon ik altijd aan een collega vragen of zij de taalfouten eruit wilde halen. Maar het was niet de manier van schrijven zoals ik graag wilde, namelijk schrijven vanuit mijn hart.

Nu ik zelfstandig ondernemer ben, kan ik dat wel gaan doen. Naast het zakelijk schrijven kan ik nu ook gaan schrijven vanuit mijn hart. Oeps, volgende uitdaging: Hoe kan ik schrijven vanuit mijn hart, wat is mijn schrijfstijl en hoe raak ik mijn schrijfblokkade kwijt?

Bingo
Vorig jaar ontmoette ik Anna, een zeer bijzondere vrouw, zij vertelde mij dat zij ook graag schrijft vanuit het hart en geen talenknobbel heeft. Zij raadde mij aan om contact op te nemen met Marije van den Bovenkamp, van Schrijfzin. Marije geeft workshops in schrijven, onder andere het schrijven van blogs. Tijdens een fijn telefonisch gesprek gaf Marije aan dat het gaat om schrijven vanuit je hart en niet om de taalfouten etc. Bingo, mijn taalblokkade smolt al.

Weg taalblokkade
Dit is dus de reden dat ik 24 mei 2019 wakker werd en blij was dat de dag was aangebroken, dat ik kon deelnemen aan de workshop Blogzin van Marije. Leren schrijven vanuit mijn hart!
En weet je wat? Door deze workshop is het vuurtje bij mij aangewakkerd om te gaan schrijven en geen oordeel te hebben over de fouten in mijn tekst. Plop, mijn taalblokkade smelt nog verder.
En weet je wat? Ik heb nu ook een persoonlijke redacteur die voor mij de taalfouten eruit haalt, wat een luxe en vrijheid geeft me dat!

Schrijfstijl
Dank je wel Marije van den Bovenkamp, voor deze inspirerende workshop, op een inspirerende plek aan zee. Ik ga zeker ook de workshop bij je volgende over de verschillende schrijfstijlen, ik ben nieuwsgierig wat nu echt mijn schrijfstijl is.